MUSSE

Terapihund

Hej, det är jag som är Musse! Jag är utbildad terapihund.

Min insats stärker och kompletterar mattes vägledning. Allt jag gör är på eget initiativ så du kan lita på att jag inte gör något jag inte vill. När jag hälsar glatt på dig är det för att jag blir just så glad! Jag är bra på att känna in hur du mår och vill gärna trösta, ge närhet, glädje och lite bus.

Ibland är jag trött och då vilar jag (eller ”stökar” lite) och då fungerar jag som förebild och metafor. Som återhämtning gillar jag att leta ”godisträd” och sniffa runt på Långholmen.

 

”Att han tar emot när jag kommer in, det är så skönt. Jag har en ganska lång startsträcka att gå in i saker och då är det så skönt att fokusera på honom.”

”Jag känner också att jag har blivit tydligare med vad jag vill, när jag behöver kontakt, och det är som att han märker det.”

Emilia

”Det är jättekul att med hans välkomnande, jag blir så glad av det”

”Det är rätt skönt att han är lite… ja, att han håller på lite… jag tycker inte han är besvärlig men det gör att jag tänker att man får vara lite besvärlig, det okej, det skulle jag behöva lära mig också”.

Marie C

Relation före prestation

Mer om Musse

Jag är en blandning mellan Pudel och Jack Russell och är född i april 2017. I januari 2018 provade jag in till terapihundsutbildningen på Hundens Hus i Sundsvall och i augusti samma år hade vi första kurshelgen. Examen var i maj 2019. Jag är klar, men matte har några böcker kvar att recensera innan vi får vårt diplom. Under hösten 2019 ska jag även vidareutbilda mig till vårdhund på en daglig verksamhet för dementa.

Mer om terapihundsutbildningen

Utbildningen på Hundens Hus i Sundsvall är evidensbaserad och går under devisen ”Relation före prestation”. Matte och jag har lärt oss att bättre läsa av varandras kommunikation. Framför allt är det matte som har lärt sig tolka mina signaler bättre och förstår hur hon påverkar mig. Jag har det i mig. 

Utbildningen bestod av 7 moduler fördelade på 6 helger över 1 år. Däremellan hade vi uppgifter att träna på och matte behövde läsa och recensera kurslitteratur och skriva praktikrapporter. 

Vad säger forskningen?

Idag finns det mycket forskning som visar på hundars goda effekt inom en mängd olika områden. Här ska matte skriv in lite mer…

”Bara att han är här är mysigt. Han gör att jag får perspektiv”

Ellenor

Vill du veta mer om hur det är att träffa en terapihund? Skicka ett meddelande till min matte Anette.